Buizenversterker EL34 PP 100W

Niet omdat het moet, maar omdat het kan, daarom deze versterker, het is al een ouder ontwerp van Menno van der Veen maar zal aangepast worden met een autobias waardoor regelmatig de kathode spanning instellen overbodig wordt. Hieronder een deel van de onderdelen die gebruikt gaan worden.

De versterker zal in klasse A/B ingesteld worden waarbij het klasse A deel loopt tot ong.16W en daarna overgaat in klasse B. De rustspanning van de EL34 buizen wordt ingesteld op ong. 45mA. Omdat je dan elk half jaar de stroom voor alle buizen moet controleren wordt er gekozen voor een auto Bias die onderhoudsvrij is.
De schakeling wordt ultra linear opgezet waardoor de buizen minder te lijden hebben ook wordt er terugkoppeling toegepast van de uitgang naar de ecc82 waardoor de frequentie weergave verbeterd en de dempingsfactor groter wordt waardoor er een mooiere bas weergave ontstaat. de versterker is voorzien van 8 NOS Phillips EL34 buizen. de 2 voedings trafo's worden in 1 huis gegoten vanwege ruimte besparing.

 

 

In het midden zij de 2 bias printen te zien die beide 4 buizen aansturen. Voor de bias is een spanning nodig van  goed  -75V  en de trafo heeft 35V, omdat ik er 2 heb kan ik ze in serie schakelen en er dus 70Vac van maken en dan gelijkrichten. De kast heb ik gisteren even op de weegschaal gehad en het geheel lijkt zo rond de 18kg uit te komen, we wachten af.  

Maak jouw eigen website met JouwWeb