Buizenversterker KT170 SE trans high end.  

 

Kan het dan nog beter, duurder en vetter, jazeker. Met de  grote KT 170(16x9cm) is weer een nieuwe stap gedaan naar ong. 21W single ended Class A, maar daar moet wel eerst een nieuwe uitgangs ringkerntrafo voor ontwikkeld worden die de 150 tot 180mA kan verwerken, daar wachten we nu op tot deze ontwikkeld is door ringkerntrafo.nl  en dan gaan we beginnen aan een nieuw verhaal. Hopelijk wordt deze ontwikkeld in de zomer van 2021. Ik wilde eens met andere stuurbuizen werken dan de ECC83 en heb nu gekozen  voor een 6SQ7GT wat een enkele triode is. Aangezien ik toch 2 stuurbuizen op het  chassis wil plaatsen kunnen dat net zo goed 2 enkele triodes zijn. We zullen zien hoe ze klinken. Voor de kast ga ik weer een kast uit China bestellen, aangezien de trafo's groot en zwaar worden , wil ik deze of naast elkaar of in driehoek op het chassis plaatsen, Ook plaats ik dit keer de voeding op de kast waardoor er veel minder warmte ontwikkeling plaatsvind in de kast.  onderstaande zwarte kast wordt gebruikt.  De totale kosten liegen er niet om en komen op bijna 1500 euro aan materiaal kosten. deze kosten zitten voornamelijk in de hoog kwalitatieve UGT,  KT170 en de kast niet te vergeten.

De onderdelen  zijn binnen gekomen, de  beide 6SQ7GT  op de foto zijn verschillende, ik heb 2x een  NOS Chinese versie en 2x een  NOS Tungsram versie, ben benieuwd wat voor hoorbaar verschil deze in geluid geven. De UGT zijn wel zeer gewichtig in hun 16cm behuizing(6,6kg p/st), hieronder de technische gegevens. Ook wordt er weer gebruik gemaakt van de eigen ontwikkelde  printen voor de voeding en de Menno cellen waardoor de binnenruimte van de kast veel overzichtelijker wordt.

nominal power 65W
nominal primary DC current 208mA
-3dB frequency bandwidth (1mW) 15Hz - 56kHz
power bandwidth (-3dB) starting at 18Hz

Voor de RCA ingang heb ik dit keer gekozen voor een relais geschakelde ingang waardoor er geen bos kabels naar de kanalen kiezer hoeven maar 3 kabeltjes.

Ik ben dit keer ook van plan om te gaan testen met een stroomgestuurde voeding voor de triodes, kijken of dit wat uitmaakt, dit zal later worden getest op de scoop om te zien of er er wel of geen verbetering plaatsvind.

Alle gaten zijn geboord en de buisgaten met een gaten pons op maat gemaakt, de 2 ugt's en de voeding zijn op het chassis gemonteerd en nu kunnen alle connectoren en printen gemonteerd worden. Ook heb ik de kast met alle onderdelen gewogen en komt op 22,5kg. Wordt flink sjouwen. Op de rechter foto de gaten van de bedrading die uit de ugt 's en de voeding komen.

Het schema is nog steeds van Menno van der veen https://mennovanderveen.nl/cms/index.php/nl/  waar kleine wijzigingen aan gemaakt zijn.

Hierboven een impressie van de versterker hoe hij er uit komt te zien als hij klaar is, rechts de binnenzijde met de printen. De grote elco heb ik plat moeten leggen anders paste deze niet in de kast. Wederom blijkt het heel  moeilijk de smd achtige mosfets te solderen zonder dat ze defect raken, ze zijn zeer gevoelig en moeten zeer voorzichtig behandeld worden i.v.m.  statische elektriciteit, eenmaal gemonteerd zijn er nooit problemen.  De versterker speelt inmiddels en heeft max 35W en RMS 21W, had gehoopt op een paar watt meer. maar goed het is nu al een flinke kachel. Het geluid klinkt wel veel voller en gedetailleerder dan bij de vorige versterker, maar uitgebreide metingen  worden nog gedaan als hij is ingespeeld. De 6SQ7 is wel veel gevoeliger dan de ecc83 en is ook brom gevoeliger, de testen met een metalen uitvoering de 6SQ7  komt er veel beter uit er is totaal geen RCA brom meer en op de scoop meten de beide kanalen zeer gelijkmatig. De versterker is op de testbank geweest en loopt van 20hz tot 35Khz bij 10 tot 15 hz raakt de kern verzadigd. Vermogen is goed 20W bij 1Wrms. 

Vervorming bij 1 W is 0,14% en tot 12 watt blijft deze onder de onder de 0,5 % dit zijn toch prachtige waarden, kost wat maar dan heb je ook wat.

Bij een ingang van;
0,3mV en 1W uitgang is er een vervorming van 0,14%
161mV en 3W uitgang is er een vervorming van 0,27%
227mV en 6W uitgang is er een vervorming van 0,32%
330mV en 12,5W uitgang is er een vervorming van 0,53%
404mV en 18W uitgang is er een vervorming van 3,2%
Daarboven niet verder gemeten maar 20,5W met 5% RMS
Al met al niet ontevreden, vermogen had iets meer mogen zijn maar heb nu 160mA dus ongeveer 61W van de max 85W.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb