Buizenversterker KT120 SE Trans (Menno van der Veen).

Na de KT77 PP wilde ik toch eens een SE versterker bouwen, in eerste instantie dacht ik aan een 300B maar eigenlijk vind ik het vermogen van 8 Watt niet veel en er zijn grote(zware) trafo's voor nodig.  Na een verhaal te hebben gelezen over de trans technologie begon me dat te interesseren omdat er toch redelijke vermogens te maken zijn (18Watt) in klasse A  met een pentode i.p.v. een triode. Er is verder veel moderne techniek in verwerkt, i.p.v. een smoorspoel wordt er een mosfet gebruikt voor het afvlakken van de rimpel tot minder dan 0,6mV en een uitgangs weerstand van ong. 1,5 ohm.

Ook wordt er een spannings  verdubbelaar gebruikt om de -50V naar -120V te brengen, normaal werd daar in het eerdere ontwerp een kathode weerstand voor gebruikt, maar die ontwikkeld erg veel warmte. Ik heb gekozen voor de ecc83 als voorversterking en een trans Cell met daarachter de KT120.

Maar wat is de trans koppeling? Normaal wordt er teruggekoppeld via de uitgangstrafo wat vaak lastig is en niet meer dan 15dB op levert. Bij de lokale terugkoppeling wordt terug gekoppeld via de anode en daar kan zelfs tot meer dan 40dB worden teruggekoppeld mits dit DC gekoppeld is. Dit betekent dus dat de vervorming met meer dan 40dB verminderd is in de eindbuis! Hierdoor kan met lokale tegenkoppeling ook een zeer lage THD behaald worden voor buizenversterkers.

 

De voeding die ik gebruikt heb komt bij Amplimo weg, Menno verkoopt ook een complete ringkern voeding en Ringkern ugt's als set. Ik heb daar geen gebruik van gemaakt,  Als UGT's heb ik de LO SE25-5 van Leszek Ogonowski gebruikt,  deze zijn wat vriendelijker in prijs en  we moeten even afwachten hoe ze er uit komen op de analyser.

Nu komt de kast die ik wil gaan gebruiken, ik wil altijd wel een mooie kast maken en heb dit keer gekozen voor hoogglanzend zwart met noten hout.

Natuurlijk moet er eerst een model gemaakt worden om te zien of alles gaat passen Op dit model staan nog de ringkern modellen en niet de bloktrafo. De voeding wordt onder het chassis tussen de 2 ugt's geplaatst. hieronder staan ook de onderdelen die ik bij Amplimo in Neede heb besteld(behalve de ugt's).

Dit moet het gaan worden met 2 VU metertjes en afstandbediening om aan en uit te zetten en het volume van de elektrische alps te regelen. Het chassis is weer gemaakt door aluminiumopmaat.nl    

Inmiddels weer lekker opgeschoten en de kast bestukt met de onderdelen, maar na het testen bleek er nog her en der wat kleine foutjes in te zitten, ik had nog geen ervaring met fet's en daardoor was het mij gelukt er 1 op te blazen door hem aan te raken, zijn ook erg klein (smd) maar vervangen, en toen bleek dat er een flinke brom in zat, "we" zijn daar lang naar aan het zoeken geweest maar uiteindelijk blijkt het in de voeding  Fets te zitten waarvan de weerstanden verkeerd aangesloten waren door mij, dus nieuwe besteld en nu is het probleem opgelost en wordt het tijd de versterker verder af te bouwen met de VU meters.

Links zie je de Menno cel  met de drie fet's  en rechts de binnen zijde van de versterker zonder de VU meters. De menno cel moet zo dicht mogelijk tegen de eindbuis aangebouwd, anders loop je groot risico dat de boel gaat oscilleren. Met de 2x 22slagen potmeters draai je de stroom op tot 120mA door de eindbuis.

Ik heb gekozen om 0-4-8 ohm  aansluitingen te maken als ik ooit nog andere luidsprekers koop. De UGT is van  www.ogonowski.pl   die erg goede specs zou moeten hebben, deze hebben we getest en zijn idd voor hun prijs niet slecht.   Rechts is de uiteindelijke foto van het product  wat ik gebouwd heb.  de versterker is gemeten om te zien wat er nu uiteindelijk uit gekomen is, 12W RMS en het max. vermogen gemeten zit op 16 watt. De bassen klinken enorm strak en vol, erg prettig. Frequentie bereik loopt van 20 tot 35khz.

Reactie plaatsen

Reacties

Etienne Vanierschot
een jaar geleden

Door de 100 % tegenkoppeling is het tegenkoppelingssignaal vanaf de anode van de eindbuis naar de stuurgrap zoals in het schema aangegeven toch veel groter dan het inputsignaal. Hoe kan dit? Het volledig signaal wordt immers tegengekoppeld. Dan krijgt men toch een negatieve versterking. De tegenkoppelingsfactor is immers 1.