Luidspreker nabouw Countach van Donhighend.

Na een aantal versterkers te hebben gebouwd werd het tijd om ook eens eens een goede luidspreker te bouwen in het hoger segment. 
Het punt is dat als je een luidspreker koopt je kan gaan luisteren hoe deze klinkt, als je iets gaat nabouwen van tekening moet je maar afwachten of het beter gaat klinken dan je huidige luidsprekers, in dit geval mijn B&W 685. Deze hebben volgens mij ongeveer 86dB wat voor een single end niet overhoud met ongeveer 10 W,  De luidspreker die ik ga nabouwen is wel een stuk groter met een kast van 1meter bij 30x35 in een 3weg systeem.

Nu blijkt Don uit Duitsland een specialist in luidspreker zelfbouw en heeft al verschillende prijzen gewonnen met een aantal van zijn ontwerpen.
Dit ontwerp sprak mij aan omdat het bijna 89dB zou halen met een breed frequentiebereik en een lage bas.

Ik kan al wel zeggen dat de prijs die hij aangeeft om de luidsprekers te bouwen bij lange na niet meer gehaald worden, denk al snel aan  ruim 1000 euro  voor deze 2 speakers. De speakers van Sica moet je echt zoeken bij een dealer die ik gevonden had in Nederland bij Jukeboxrevival voor de Tweeter van Fountek zijn meer bedrijven te vinden die deze leveren. Ook voor de spoelen , weerstanden en condensatoren van Janzen zijn meerdere bedrijven te vinden denk aan Rumoh.

Het hout is in dit geval zwart MDF van 18mm waar ik voor heb gekozen, maar dat zou ik niet weer doen vanwege de rotzooi die ontstaat door het zwarte stof.

Hieronder zie je de panelen en de ingefreesde gaten voor de aansluitconnector en  de baspijp van 10cm.

De isolatie materialen zijn lastiger om aan te komen, deze heb ik op verschillende plaatsen uit Duitsland moeten halen, gewoon omdat ze niet leverbaar zijn in Nederland op de PES watten na dan, die je bij elke fournituren zaak kan kopen als kussen vulling.

Ik heb de isolatie bij Schaumstofflager en Schaumstoffdiscounter.  vandaan gehaald.

De 5 verschillende isolatie materialen geplaatst en de kabels er al vast ingelegd, daarna de kast gegrond met een MDF primer en inmiddels de eerste laag zijdeglans zwart geplaatst, daarna zag ik nog een onvolkomenheid die eerst verwijderd moest worden. Het blijkt lastig te zijn om de overgang van de kopse kant naar het vlakke deel zonder naden te krijgen zelfs na het lakken. De kasten zijn inmiddels 4x in zijdeglans zwart gerold en tussentijds geschuurd. Nu nog wachten op de Jantzen filters, condensatoren en weerstanden om de filters te monteren.

De filterset voor hoog midden en  laag is bovenin het vak gemonteerd en weegt ook al 1,8kg, de luidspreker zelf met alle inhoud is 33kg geworden. Achteraf ben ik tevreden met het resultaat van de speaker, klein is hij zeker niet, 100x30x35cm maar het geluid klinkt weer een stuk beter dan mijn B&W. Volgende keer zal ik zeker rekening houden met mdf en de kopse zijden, want deze zijn lastig weg te werken, een andere oplossing zou zijn om na de bouw de kast in zijn geheel in de epoxy te zetten, wordt glad en sluit alles af.